tr?id=761434788560881&ev=PageView&noscript=1 Velika navala za Cinque Terre! Uskoro zabrana za turiste?

Sajt_baneri_-29 Velika navala za Cinque Terre! Uskoro zabrana za turiste?

logo_mob Velika navala za Cinque Terre! Uskoro zabrana za turiste?
0800 400 104    
Ви сте овде:Fantast> VESTI I MAGAZIN> Velika navala za Cinque Terre! Uskoro zabrana za turiste?

Velika navala za Cinque Terre! Uskoro zabrana za turiste?

Vlasti italijanske pokrajine Ligurija, kojoj pripada Nacionalni park "Cinque Terre", pripremaju niz mera kojima će ograničiti, a u nekim slučajevima i potpuno zabraniti pristup velikim grupama turista za posetu selima koja se nalaze u okrilju pomenutog Nacionalnog parka. Naime, borci za zaštitu prirode već godinama protestvuju zbog masovnog turizma u selima koja su počela da gube svoju autentičnost. Nekadašnje male, tradicionalne prodavnice, pretvaraju se u luksuzne butike, što ne dolikuje očuvanju atmosfere ribarskih naselja, kakva su sela Manarola, Vernaca, Kornilja, Riomađore i Monteroso. 
Pokrajinske vlasti razmišljaju da primene nekoliko mera: uvođenje takse (prema nezvaničnom izvoru, taksa će iznositi između 43 € i 57 € po autobuskom putniku), uvođenje specijalnih zona "ZTL" u mestima Levanto i La Specija odakle grupe startuju na turama za "Cinque Terre" (opet prema nezvaničnim izvorima ta taksa će iznositi oko 500 € po autobusu što čini oko 15 € dodatno po putniku koje će tour operatori morati da kalkulišu), ograničenje broja koji će dnevno moći da poseti seoca (govori se o broju od maksimum 5 autobusa dnevno; turističke agencije bi u tom slučaju morale da nekoliko meseci unapred isplaniraju svoju grupu i da je najave "on-line", što je gotovo pa nemoguće), i sl.
Iz priloženog se vidi da će veoma brzo biti ili potpuno onemogućeno bus turistima da priđu seocima, ili će poseta parku "Cinque Terre" biti izuzetno skupa.
Poslednji momenti da ostvarite Vašu želju i da posetite pet šarenih sela Italije su upravo sada tokom proleća, te nemojte da propustite možda i poslednju šansu da to učinite tokom organizovanog putovanja.
Naša agencija za proleće je pripremila dva polaska za Toskanu i Cinque Terre - prvi polazak tokom uskršnjih praznika, i drugi polazak za praznik rada - 1. maj. Program putovanja i sve detalje, pogledajte na sledećem linku: Toskana & Cinque Terre Proleće 2017.